Är det sushi? Rulltårta?

Nu ska jag äntligen bjuda på något från gårdagens tillställning hos Ridderheims. En grej som jag fastnade stenhårt för, och nog måste testa: Christer Elfvings lustmord på sushin, där lax och ris bytts ut mot tomat, ruccola och mozzarella.

Tämligen vanvördigt och otrendigt, och det tillstår även Christer själv. Han är för övrigt en mycket känd kock i Belgien, hans restaurang Absolut Zweeds i Antwerpen har väckt mycket uppmärksamhet. Jag tror dock att krogen nu är nedlagd.

Hursomhelst: här kommer en slags recept/beskrivning av hur man gör makirullen, som Christer själv kallar den. Du behöver så kallade noriark (såna där sjögräsark som sushikockarna använder), mozzarella (en billig sort, de finare mozzarellorna är för blöta), pomamoretomater (lite avrunna), ruccola, havssalt, svartpeppar och balsamicovinäger.

Skär mozzarellan i halvcentimeterjocka skivor, lägg på noriarket och lämna några cm fritt på varje långsida. Krydda med salt och peppar. Lägg tomater och sallad på längden i mitten av mozzarellan. När du rullar upp rullen, se till att klämma ihop ordentligt. För att klistra ihop rullen fuktar du insidan av noriarkets yttersta bit och limmar den mot själva rullen.

Låt rullen vila 5 minuter, sedan skär du upp den två cm tjocka bitar, som kan läggas upp på ett serveringsfat. Sedan droppar du lite balsamicovinäger över.

One thought on “Är det sushi? Rulltårta?”

  1. varför kan inte sushi få vara sushi?

    Det är som att ta lasagne, plocka ut allt utom en liten beståndsdel som gör att den kan kallas lasagne.
    Fast den ser onekligen ut som en nori-maki.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *