Mat i luren

Regelbundna läsare av denna blogg vet att jag är en närmast rabiat förespråkare av e-handel. Jag längtar efter dagen då jag aldrig behöver lämna huset utan kan sköta allt vid min dator… nej – det där var inte riktigt sant. Men jag vill ha möjligheten.

Det är en fråga om rättvisa! Demokrati! (Hör ni stråkarna i bakgrunden? Släng dig i väggen, Obama.)

Seriously joking: om man slapp köra runt och hämta en massa saker hela tiden, skulle livet se helt annorlunda ut. Man skulle ha mer tid, bli gladare, få ett bättre liv.

Oj. Där kom stråkarna igen.

Det var inte meningen, för jag skulle ju egentligen bara rapportera om en liten sak som jag just fick reda på. Och det handlar om mat på nätet. Färdiglagad mat, från restauranger. Aptit.se har funnits ganska länge i Sverige och har numera även expanderat till Göteborg. Men den 15 januari får bolaget konkurrens från danska just-eat, som inom kort lanserar en svensk version av sin tjänst.

En viktig skillnad finns mellan de två bolagen: Aptit sköter själva leveransen ut till kunden, medan just-eat låter restaurangen ta hand om detta själv. Om restaurangen inte erbjuder hemkörning, kan man beställa maten via just-eat och själv hämta den. Därför kan också just-eat erbjuda sin tjänst över hela landet, medan Aptit håller sig i landets två största städer.

Den här strategiska skillnaden bottnar i skillnader mellan de två länderna: I Sverige är det ännu så länge mest ett storstadsfenomen med hemköring, även om det börjar sprida sig. I Danmark är befolkningstätheten större, och därmed finns det större incitament att erbjuda hemkörning till vettiga priser.

Det mina vänner, är vägen till en bättre värld.

3 thoughts on “Mat i luren”

  1. Jag blev helt sjukt sugen på att beställa sjukt mycket take away på stört när jag såg vilka ställen man kunde beställa från på aptit.se. HALLÅ, STEINBRENNER OCH NYBERG FFS! Deras morotskaka måste vara bakad av änglar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *