Måltidsmeccano (uppdat.)

Finska butikskedjan Kesko lanserar ett nytt koncept som man kallar Pirkka Valitse ja Valmista. Pirkka är Keskos eget varumärke. Vad Valitse ja Valmista betyder vet jag inte – kanske har vi någon finskspråkig läsare som kan svara?

(Update: Valitse ja Valmista betyder “Välj och tillred”, enligt en bekant i Finland.)

Jag tror detta är något som kommer rätt snart även här i Sverige. Det finns ju egentligen redan, bara det att Kesko bemödat sig om att göra det riktigt pedagogiskt. Som synes. Siffror på förpackningarna: ingredienser till huvudrätt samt tillbehör och sedan en för sås och en för råkost, som finländarna kallar det. (Charmigt ord, förresten. Det har jag nog inte sett sedan matsedeln i grundskolan.)

valitse_stor.jpeg

Det här är alltså så enkelt som det kan bli. Kombinera själv, se till att få med siffrorna ett till fyra, så har du en måltid för två vuxna och två barn, färdig att börja tillaga. Priset kommer i Keskos butiker att ligga runt 12 euro för en familjemåltid. Under våren testar Kesko konceptet i 89 butiker i Helsingforsområdet.

Och jag blir nästan sugen på att åka till Finland.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *