Nyårsafton ligger en bra bit bakom oss nu, men jag tänkte ändå haka på Lisas idé med några gröna matlöften.
Så vad ska man då lova? Helst saker som man kan hålla, förstås. Klimatfrågan känns mest angelägen, därför blir det så här:
- Dra ned märkbart på konsumtionen av saker som växthusodlade och importerade tomater, paprikor och liknande.
- Börja köpa mer svenska äpplen. (Vår äppelkonsumtion är hög, men består till stor del av import…)
- Försiktigt minska köttkonsumtionen. Åtminstone för egen del. Skulle aldrig drömma om att beröva barnen de proteiner de så väl behöver.
- Mindre köpepizza! Jag börjar tröttna rejält, dessutom är det inte direkt klimatsmart att ta bilen till byn och hämta, när det tar obetydligt längre tid att slänga ihop en egen. Som dessutom är grymt mycket godare.
- Köpa ny kyl och frys, vilket kommer att få två positiva effekter. Energianvändningen minskar och vi kan förhoppningsvis ta tillvara en större del av den mat vi slänger idag.
Fler grejer kan jag inte komma på just nu. Tycker nog att vi har fått in detta i medvetandet rätt bra, och har numera till och med en särskild påse där vi slänger gamla batterier. Jag har också investerat i tre batteriladdare och ett stort antal laddningsbara batterier, vilket tyvärr fungerar sådär halvbra. Men jag framhärdar. Vi har slängt ut oljepannan och försöker elda så mycket vi kan med ved, kör nästan bara med den gasdrivna V70:n och min egen diet på dagarna består till mycket stor del av rester.
Tyvärr tror jag att jag kommer stöta på motstånd på punkterna 1 (hur ska vi då få i oss några vitaminer?), 2 (men det är ju bara Royal Gala som är goda!) och 4 (say no more). Men med argumentet om miljön kan det faktiskt gå lite lättare. Har inte tänkt på det innan, men det är faktiskt inte dumt alls!
Öka köttätandet – men från rätt länder! Förstår inte varför Stellan vill minska köttätandet med hänsyn till miljön. Om det inte är sydamerikanskt kött han menar. Årligen huggs 3 miljoner hektar skog ned i sydamerika, främst i Brasilien, för att skapa betesmarker för nötkreatur vars kött exporteras.
Att reducera “lungkapaciteten” för att binda koldioxid för att producera kött som ska fraktas runt halva jorden låter ju inte så smart. Tre miljoner hektar årligen huggs ned, 3 miljoner hektar är samma yta som hela Sveriges åkerareal.
Svenskt kött är nyttigt ur många aspekter. Och med en riktigt bra stekpanna blir en hängmörad biff eller entrecote underbar. Slängde nyligen min gjutjärnspanna och köpte en svindyr emaljerad sak för 1100 pistoler. Provade med en biff från Hälsingestintan som enligt etiketten på tråget kom från Anderssons gård i Falköping. Ohhlala, helt underbart! Och mört!
Den stekpannan var allt en kanoninvestering.
Jag måste tipsa om att plantera ett eget äppelträd med barnen.
Även om det inte ger så mycket frukt det första eller andra året, så kommer det bli väldigt goda äpplen när det väl blir äpplen. Vår familj har ett snart 15årigt äppelträd, med sorten Alice.
Det blir otroliga mängder och en smak som är synnerligen svårslagen!
Tack för tipset, André! Vi har två äppleträd och ett plommon, och vi hinner inte plocka allt, tyvärr.
Kristian: Jag vänder mig inte mot köttkonsumtion i allmänhet, snarare mot det sätt på vilket min familj konsumerar kött.
Kristian
“skog huggs ned för att skapa betesmark”??
Är det verkligen så?
Jag har hittills uppfattat argumenten som att
“Skog huggs ned för att odla energigrödor, som sedan säljs till europeiska/amerikanska boskapsuppfödare”.
Rätt eller fel? Jag tycker det gör en stor skillnad.
Ja, verkligheten håller kvar oss. Förändringar är så svåra att genomföra … men väldigt nödvändiga. Anne-Marie
Örjan: När du säger energigrödor, antar jag att du menar sojabönor och annat som används som kraftfoder till våra europeiska djur. Det är helt korrekt. Men Kristians påstående är också korrekt.
I båda fallen handlar det om samma mekanism: regnskogen ger ingen avkastning, men det gör både odling och bete.