Baske mej

Det brinner hur fint som helst i kaminen. Lugnt och rent, och det ser jag tydligt på att det inte bildas något sot alls på glasluckorna. I artikeln jag läste i Nya Åland, står det bland annat att samerna brukar göra så här, tända brasan uppifrån. Fast de har förstås ett annat skäl också: deras brasa står ofta direkt på våta marken, eller till och med i snön.

Jag, som både gjort lumpen i brandkåren, jobbat som sotare och försökt mig på en karriär som företagare i braskamin-branschen, är förbluffad över att jag inte läst eller hört detta förut.

Men samtidigt är det just precis sånt här jag gillar: man tar en gammal ingrodd och etablerad sanning, ställer den på huvudet och märker att det hela tiden varit precis tvärtom.

😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *