Ta en kaka till

Italienska livsmedelsmyndigheter har gått ut och varnat hela EU för svenska pepparkakor, eftersom de innehåller ett ämne som heter kumarin, vilket påstås vara skadligt.
Nej, förlåt, jag menar ÄR skadligt. Om man äter sisådär en hel burk om dagen i ett par år.

Om du har gjort det, bör du kanske dra ned lite. Inte bara på grund av kumarinet. Då har du förmodligen andra hälsoproblem. Kumarin hamnar i pepparkakorna genom kanelen. Kanel finns i många andra produkter, mig veterligen är kanelinnehållet i pepparkakor inte extremhögt på något sätt.

Varningen från Italien gick ut via EU:s varningssystem RASFF (Rapid Alert System For Food). Systemet är till för krissituationer där man snabbt behöver få ut en varning till alla livsmedelsmyndigheter i Unionen. Det är ett bra och värdefullt system som fyller en viktig funktion.

Men man börjar ju undra: ska italienarna verkligen få vara med? Om de inte kan låta bli att pilla på knappen i tid och otid? Fast det är nog omöjligt att stänga ett helt land ute. Särskilt när EFSA, EU:s livsmedelssäkerhetsmyndighet har sitt högkvarter i Parma.

Nä, vi får ta en kaka till istället. Det är ju trots allt bara jul en gång om året.

One thought on “Ta en kaka till”

  1. Att kanel innehåller kumarin är ingen nyhet om nu italienarna trodde det och det finns ju fler länder där jag har ätit kanelkakor. Jag tror Aftonbladet gick ut med någon rubrik för ett tag sen a la de rubriker aftonbladet åstadkommer. Man kan dö av allt, från vatten till choklad så ge mig också en kaka till!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *