Dragspelet och jag

Bondhustrun har lagt ut en underbar liten film om egensinniga bandet Detektivbyrån.
Bandet är verkligen helfränt och jag sitter i detta nu och laddar ned allt som finns med dem i iTunes. Kansket går jag loss så vårdslöst på detta på grund av dragspelet, jag vet inte.

Jag hyser en djup kärlek till dragspel, min mamma spelade på sitt ibland, ända tills jag berättade om det när jag var med i radioprogrammet Upp till Tretton. Efter det tog hon aldrig fram dragspelet, hon tyckte det var pinsamt att folk visste att hon spelade.

Men min relation till dragspelen slutar inte där.

Min egen musikerbakgrund utspelar sig nämligen till stora delar i bandet Bo-Rågers, där en av medlemmarna, långhåriga gitarristen Stefan, var en riktig fena på dragspel. Hans morfar började lära honom i mycket späd ålder, och i övre tonåren spelade han som en kung.

Ett av bandets paradnummer var en synnerligen upphettad version av den gamla dragspelsdängan Viggen, med distade gitarrer, malande basgångar och dundrande trummor.

Lustigt nog inser jag nu dessutom att det band som min avlidne far spelade i vid sin bortgång, The Midgets, var något så ovanligt som ett jazzband med dragspel i sättningen.

Det verkar vara genetiskt, helt enkelt.

5 thoughts on “Dragspelet och jag”

 1. Nej, tyvärr inte. Men efter vad jag hört bor han i Röstånga, eller nåt sånt där hillbillyställe i Skåne. Har nån studio, tror jag. Han lyckades i alla fall ducka från en framtid bland tvårumfyra och gipsplattor…

 2. Tjena!
  Helt otroligt, jag fick en gammal bild på Bo-Rågers och googlade sedan namnet. Vad fann jag? Jo, Stellan!
  Hoppas allt är bra. Själv bor jag mycket riktigt i Röstånga i Skåne. Dragspelet åker fram varje sommar då vi drar till Bingsjö-stämman. Jag tror det blirr mitt 28:e år…i rad!
  Kul att hitta dig så här jag kommer fortfarande ihåg när vi satt längst bak i bussen och visslade falskt till Brunos stors förfäran.
  Sjunger numera i en a cappella-grupp som heter Vocal Six. Vi kommer förresten till stenhammarsalen på konserthuset i Göteborg torsdagen den 13/11.
  Snygg sida.

  Stefan

 3. Stefan! My God. Nu måste jag genast kolla om jag kan ta mig till Konserthuset på torsdag. Du fixar väl backstage-pass? Närå, jag skojar – men det vore verkligen kul att träffas!

 4. hej, jag kolade på nätet olika dragspelsrelaterade sidor och fann detta också. Är en dragspelare så kolla också min hemsida som egentligen inte är helllt perfekt och färdig men men ….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *