Någon som vill ha?

Choklad, alltså. Hershey’s Milk Chocolate, en 141-grams kaka, jag har bara tagit en liten bit. hershey.jpg

Det var nämligen den äckligaste choklad jag smakat. Lätt. Kolla själv på bilden intill, jag tror det framgår av mitt ansiktsuttryck.

Nu hade jag i och för sig mina aningar, men jag har velat smaka ända sedan jag läste boken “Chocolate emperors” nån gång runt millennieskiftet. Det här är nämligen den amerikanska ur-chokladen. Milton Hershey var först i USA med att tillverka choklad – han satte igång ungefär samtidigt som schweizaren Henri Nestlé här i Europa.

Men Nestlé och Hershey använde inte samma tillverkningsmetoder. Faktum är att Hershey använde, och använder än idag, en metod som innebär att mjölken faktiskt surnar under själva tillverkningsprocessen.

Och det märks, för chokladen både luktar och smakar fördärvad. Det är en sur och nästan perverterad smak som får smaklökarna att gå ned på knä och be om nåd.

Men det är ändå choklad. Och när Milton Hershey lanserade sin produkt år 1900, blev den en omedelbar succé. Ingen hade någonsin smakat choklad, och Hershey tyckte dessutom att han var ohyggligt fiffig när han hittade på namnet: Hershey’s Nickel Bar.

En nickel är detsamma som fem cent, och det där ledde sedermera till enorma problem för koncernen. Man kunde ju inte höja priset! Lösningen blev att göra chokladkakan lite mindre. Och sedan lite mindre igen. Och så lite mindre till, tills man blev tvungen att ge upp. Idag heter den alltså Hershey’s Milk Chocolate.

Och jag vill inte ha den.

Vill du?

Kom med en bra motivering bara, så får du den. Klicka på kommentarlänken nedan och skriv varför du ska få en äcklig amerikansk chokladkaka. Bästa motiveringen vinner!

13 thoughts on “Någon som vill ha?”

 1. Fick besked på vårdcentralen i morse……..”du har borrelia grabben, hade vi varit i staterna nu så kunde du bara gått och köpt en Hershey milk chocolate så hade de fermenterade ingredienserna helat dig, nu blir det kåvepenin istället”

 2. Och vet du! Om Rock’n’roll-McDonald’s finns kvar, mitt i smeten någonstans, så tycker jag att du ska gå dit. Jag var där för tretton år sedan. Då var jag i och för sig sjutton och kanske mer lättroad än nu… men ändå!

 3. Kröniketoken ligger bra till än så länge – du är ju den enda som verkar sugen. Hoppas du inte har fått borrelia på riktigt?
  Och Bondhustrun tackar jag för tipset. Ska försöka klämma in ett besök hos Ronald. Och Reeses har jag också alltid velat smaka sedan jag läste den där boken. Fast Reese Pieces, rymdvarelsen ET:s favvogodis.

 4. Reese’s rules. Nu finns det ju ett gäng med varianter att välja på, men Cups och Pieces är fortfarande de absolut bästa.

  Men du behöver inte köpa till oss. Vi är bara glada att du är där…

  /Redaktionen FFL

 5. haha, men jag skämtade ju, du behöver inte köpa till mig heller. det var inget krav. bara ett skämt. Jag är också glad att du är där… i The Windy City!

 6. Hahahahaha, så kul! Tänker inte motivera någonting för jag vill inte ha den! Du måste ha haft stora förhoppningar eftersom du köpte dig en sån stor kaka! Vill du ta med en bit till frugan att smaka på så ta hem en av deras “kisses” istället (en liten droppformad chokladbit i folie). Det är samma skit (ursäkta mig) i den men ger dig mer plats i resväskan för roligare saker (typ Ipod….)

 7. Ja den där chokladen är det äckligaste jag någonsin ätit. Den luktar och smakar spya. Ofatbart att amerikanarna älskar den.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *