Garanterat laktosfri

…är faktiskt vanlig hårdost. Laktosen försvinner i ystningen, men det är väldigt många svenskar som inte känner till detta. Två av tre, faktiskt, enligt en ny undersökning från Ostfrämjandet.

Enligt samma undersökning tror till exempel 46 procent av alla kvinnor mellan 14 och 22 att det finns särskild laktosfri ost.

Sluta leta, tjejer! Ni kan ta vilken som helst. Och vill ni ha ett gott råd: ta Västerbotten. Den är värd pengarna.

(OBS! Det där fick jag inte betalt för att säga. Kvibille Cheddar är också god, och – ja, det finns massor när jag tänker efter. Nu blev jag hungrig igen.)

8 thoughts on “Garanterat laktosfri”

 1. Och ju längre osten är lagrad desto bättre, och motsatt ju färskare desto mer laktos.
  Sedan har vi det faktum att de flesta laktosintoleranta tål upp emot ett glas vanlig mjölk om dagen. I min familj blir vi naturligt laktosintoleranta. Syrran tål bra mycket mindre mjölk än det där glaset. Ingen av oss slänger oss över vanliga mjölkprodukter om det finns laktosfritt.

 2. Finns ifs laktorfri “specialost”, ätes främst av människor med mjölkproetinallergi och dylikt men även av veganer. Så de 46% har ju inte helt fel i sitt antagande.

 3. Klurigare kommer här….Hur är det då med vassle – jag har ystat osten. Är det laktos i vasslen??? och så finns det laktosfri färskost nu om det är någon som letar vidare….och fetaost också…..

 4. Jag är tämligen säker på att laktosen faktiskt hamnar i den vassle som blir kvar efter ystningen. Så måste det nästan vara, eftersom laktos är en sockerart, och eftersom vassle används som råvara till vissa sötningsmedel.

 5. jag vet inte ett skit om laktos, men jag visste att det inte finns mkt av den i hårdost, men hade jag inte haft två vänner som var laktosintoleranta hade jag nog inte vetat. MEN det är fusk att de kan ta piller mot allergin, äta piller innan de äter laktos. Det vill jag ha mot glutenallergi ty jag är duktigt sugen på vaniljbullar och nybakt vitt frasigt bröd numera. Kan ju äta det ändå men det är helt enkelt inte värt besväret

 6. Laktosen hamnar i vasslen, och vill man ha den i koncentrerad form så köper man messmör eller brunost, där man kokat bort vattnet från vasslen.

 7. Laktosfri ost är inte samma sak som mjölkproteinfri ost. Laktosfria produkter innehåller fortfarande mjölkprotein. Laktosintolerans är inte heller en allergi, utan brist på enzymet laktas som spjälkar mjölksockret.
  Mjölkproteinfri kost är klart svårare att hålla än att undvika laktos och viktigt att skilja på. Tål man inte mjölkprotein är det oftast fråga om en allergi och de allergierna kan vara livsfarliga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *