Först i världen – inte illa

Idag lanseras Ubuntu Cola – världens första rättvisemärkta cola. Premiären sker i Sverige, närmare bestämt hos kaffekedjan Barista, som har en stark inriktning på rättvisa och ekologiska produkter.

Respect, säger jag.

Inte bara för att man är först i världen, utan för att man gör en grymt bra grej. Ubuntu-colan görs på rättvisemärkt socker från Malawi och Zambia. Där det behövs som mest!

Ubuntu skänker dessutom en tredjedel av sin vinst till projekt i Afrika.

Det där med världspremiär förresten en sanning med viss modifikation: testförsäljning pågår redan i Storbritannien.

3 thoughts on “Först i världen – inte illa”

  1. Ett bra intiativ, har tidigare druckit cola som var “rättvisemärkt” utan att vara certifierad av just fairtrade. Den hade en liten annorlunda smak, kommer inte ihåg vilken sockerprodukt man använt för sötning. Var ingen hit, så jag hoppas att denna är godare.

  2. Intressant att du nämner det där med sockret, faktiskt. Väldigt mycket av den cola som säljs i världen sötas faktiskt med en produkt som utvinns ur majs. Det varierar dock över världen. Coca-Cola gör sitt koncentrat i de egna fabrikerna, och sedan är det tappningsanläggningarna på respektive marknad som tillsätter socker och vatten. Den smakskillnad som är mellan olika länder beror på just detta: sockret och vattnet.

  3. Man blir ju nästan lite tårögd av att se att där faktiskt finns lite kloka människor där ute (angående hela kedjan, inte just läsken).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *