En flaska kranvatten

Konsumentföreningen Stockholm, en av Sveriges största konusmentorganisationer, har lobbat hårt mot flaskvattnet, eftersom man anser att det är bättre för miljön (klimatsmart, typ) med kranvatten.

Och arbetet tycks ha gett resultat, för i en ny undersökning säger en tredjedel av storkonsumenterna (som i sin tur utgör 27 procent av den totala befolkningen) att de slutat dricka vatten i flaska.

För att driva på debatten ytterligare lanserar föreningen en etikett, som man kan klistra på en tom flaska, vilken man sedan kan fylla med kranvatten. För att visa hur klimatsmart man är, liksom. Etiketten ser du till höger (klicka här för att komma till Konsumentföreningen Stockholms hemsida, där det finns en högupplöst version):

4 thoughts on “En flaska kranvatten”

 1. fast är det så miljömedvetet då, att skriva ut en lapp och klistra den på en tom flaska när det redan sitter lappar på flaskorna som man återanvänder? Det är ju vattnet man vill åt, personligen skiter jag i om det står coca cola eller kranvatten på flaskan så länge jag vet att jag fyllt på den från kranen. Skriver man inte ut den där lappen då, för att andra ska se att man är “miljömedveten”?

  De borde lobba för att folk ska sluta läsa gratistidningar istället. Eller ta bussen till jobbet istället för bilen. Återvinna tidningar.

  För det känns bara som ett spel för gallerierna, det där….

 2. Jag är också lite kluven, särskilt eftersom jag vet att många av de som nu dricker vatten i flaska tidigare gått och kolkat i sig läsk.
  Sen vet jag i och för sig att de jobbar med massor av olika projekt för att förbättra miljön. En del bättre, andra sämre. Det här är väl ett av de mer tveksamma.

 3. Med tanke på att det går åt mer vatten för att framställa Coca-cola el.dyl. än det är i en flaska vatten tycker jag att det är rätt dåligt att klaga på just vattnet. Det är ju både bättre för miljön och hälsan att dricka mineralvatten jämfört med läsk, även om kranvatten kanske är ännu bättre. När de börjar ge sig på läskdrickandet av miljöskäl också ska jag fundera på att sluta med mitt inköpta vatten.

 4. Hej,
  Ser att ni är tveksamma till vår arbete kring buteljerat vatten. Givetvis är det bättre ur hälsosynpunkt att dricka flaskvatten än läsk. Men varför inte gå över till kranvatten direkt? I Sverige har vi ju på de flesta ställen i landet ( dock ej alla) ett kranvatten som övriga världen skulle skatta sig lyckliga över. Vill man ha bubblor finns kolsyremaskiner eller kranar att sätta direkt på diskbänken i köket. Den ökande konsumtionen av butljerat vatten i Sverige har blivit lite av en symbolfråga för oss. Visst finns det betydligt värre saker ur miljösynpunkt än att dricka buteljerat vatten. Vår poäng med flaskvattnet är att här finns ett alternativ, gott, lättillgängligt och billigt direkt ur kranen. Etiketten har vi tagit fram som en kul markering. Vi hade först tänkt att ta fram en flaska som det stod “kranvatten” på, men eftersom minst halva Co2 utsläppen kommer från flasktillverkningen så nöjde vi ossmed etiketten. Som för övrigt har en strykande åtgång, ca 3 000 har beställts på tre dagar!

  Vi vill sända en tankeställare och bidra till diskussionen om miljön och klimatet. Är vatten på flaska möjligen en onödig lyx? Vi informerar – vad folk sedan väljer att dricka lägger vi oss inte i!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *