Og nu bliver det chokolaaade

Jag har testat Lindts lyxiga chokladkakor förr och blivit mäkta besviken. Bästa beskrivningen står SvD:s krönikör Lars Berge för: det smakar färgkritor.

Men det här är annorlunda.

Väldigt annorlunda.

Nu snackar vi, liksom. Det artar sig. lindt.jpg

Lindt Creation 70% är en ny serie från det schweiziska bolaget, och består av fyllda chokladkakor. Mörk och god choklad, härligt mustig och med olika smarriga innanmäten. De två jag har provat är Cherry & chili och Fig & Caramel.

Innan jag dyker för djupt i detta ska jag slå fast en sak: jag är inte typen som förbarmar sig över de där grejerna som blir kvar i Aladdin-lådan. Fylld choklad är inget som ter sig självklart för mig, och därför närmade jag mig de här två figurerna med varsamma steg.

Cherry & chili är, tyvärr måste jag nog säga, lite mer cherry än chili. Och där har vi faktiskt varit förut, kanske till och med i Aladdin-lådan. Det är gott, men inget man väcker polarna för.

Fig & caramel, däremot, är redan en god vän. Som en sån där person man aldrig träffat men där man vid första mötet känner att man är på samma våglängd. Fikonens russinaktiga sötma ihop med kolan blir som en vibrerande och intressant själ i det mörka skalet, som känns stabilt, solitt och pålitligt. En perfekt balans mellan det bittra och det söta, mellan frukten, kolan och chokladen – min nya treenighet.

Hoppsan. Nu tog jag kanske i lite väl mycket. Men den är god på ett idealiskt sätt, för man tar en bit och sedan är man nöjd en lååång stund. Sen tar man en bit till. Inte som en kexchoklad där de 55 grammen rutinmässigt förtärs i åtta identiska tuggor för att efterlämna en svag känsla av skuld och tomhet.

I ärlighetens namn bör dock tilläggas att en 150-grams kaka går lös på 30 riksdaler (åtminstone på Kvantum i byn där jag bor) medan Marabous 200-grammare sannolikt ligger och trålar någonstans på halva den summan.

Man får vad man betalar för, helt enkelt.

8 thoughts on “Og nu bliver det chokolaaade”

 1. Fig & Caramel är/var gott. Och så gillar jag Lindts Lindor i chokladkakeform.
  För övrigt har det handlat rätt mycket om sprit de senaste dagarna, är det bara ett sånt där sammanträffande?

 2. Jag instämmer till fullo vi hade chokladprovning från chokladbutik men sen på vägen hem såg jag den där på ICA och tänkte den är säkert god.

  Men jag tyckte att det smakade marmelad och ifall jag äter choklad så vill jag inte ha marmelad..

  Däremot finns en choklad som är krämigt mjuk innuti som har en smak av chili och den finns på vissa ICA affärer. Det är en påse med 4-kantiga chokladbitar med papper i svart och rött. Kan verkligen rekomnderas..

 3. Men vad har du gjort med mig? Idag letade jag efter nya chips som du ju gillade och sedan stod jag plötsligt i kassan med denna fikonchoklad! Jag som inte ens gillar kola eller får betalt för att testa!

  Spärra in mig, någon! Jag är ett villebråd, ett livsfarligt reklamsugande stycke!

 4. Reklam? Det här är konsumentupplysning, inget annat. Men jag är glad att du lyder min minsta vink.
  Jag kanske bör tillägga att jag faktiskt köpte den där chokladen själv. En del gratisprover får jag, men inte i detta fall. Nu måste jag ta en bit choklad.

 5. Reklam? Inte här, men jag är ju livsfarlig och borde inte släppas ut i den riktiga världen eftersom jag omedelbart får plötsliga sug så fort reklam dyker upp.

  Nu måste jag köpa ett trevligt dammsugarmunstycke, för det såg jag i en katalog nyss.

  (Smoffs, vad den där chokladen är odryg. Eller för liten.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *