Lika mör som oxfilé?

Köttbiten på bilden kallas för “flat iron steak.” I Sverige är den så okänd att det inte ens finns ett svenskt namn, och av vad jag kan utläsa ur en artikel i Restauratören, så vet inte ens proffsen riktigt var den sitter.

Du som är mer intresserad av fakta om köttbiten kan läsa Wikipedias artikel här.

Det jag tänkte skriva om är istället studenten John Hansson vid Restauranghögskolan i Grythyttan, som fått ett stipendium på 20.000 kr för att studera styckningsdetaljen närmare, och utröna om den är lika mör som oxfilén. Tidigare har man alltid antagit att biten ifråga skulle vara seg, eftersom det går ett stråk av bindväv rakt genom muskeln. Men när man tar bort denna bit, menar forskarna att man har en riktig mumsbit.

John Hansson ska genomföra sensoriska studier med en tränad panel och på sikt hoppas han kunna utveckla ett antal nya flat iron steak-rätter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *