Ölnyheter: världens dyraste och världens beskaste

Amerikanska bryggeriet Samuel Adams skiljer sig från många av konkurrenterna i hemlandet. Produkterna är inte bara strömlinjeformat smaklöst blask med enorm marknadsföringsbudget, Bostonbryggeriet har många smakrika och intressanta produkter i sitt sortiment.

Nu skickar bolaget några av sina mer extrema nyheter till Sverige under hösten. imperial_pilsner_h.jpg

Eller vad sägs om världens beskaste öl? Imperial Pilsner är bryggd på stora mängder av den speciella och kryddiga Hallertau Mittelfrüh-humlen, vilket ger ett superbeskt öl. Beskans nivå illustreras av något som kallas IBU, International Bitterness Unit, och på den här skalan når Imperial Pilsner upp till 110. En vanlig lager ligger runt 23 och ett riktigt beskt öl kan hamna på 35. Man undrar om Imperial Pilsner överhuvudtaget går att dricka, men jag kommer i alla fall att testa…

En annan extrem nyhet från Samuel Adams är världens dyraste. Åtminstone hävdar den svenska importören Galatea det. Ölet heter Utopias 2007, och görs endast i 12.000 flaskor totalt. 36 flaskor kommer att säljas på Systembolaget och utvalda krogar vid lanseringen 1 december och den som är sugen bör alltså vara på hugget.

utopias_high.jpgHursa? Jaså, priset. En inte helt oväsentlig detalj förstås – hur kunde jag glömma det? 1 217 riksdaler för en flaska. Men då är det inte vilken flaska som helst, utan en replik av de kopparkittlar som forna tiders bryggmästare använde sig av. Flaskan innehåller 720 ml och ölet ifråga har en alkoholhalt på 26 procent. Smaken beskrivs som intensiv, fruktig och mer lik en port än ett öl. Inget man halsar till jordnötterna, således. Istället rekommenderas servering vid rumstemperatur, exempelvis som en avec till kaffet.

6 thoughts on “Ölnyheter: världens dyraste och världens beskaste”

 1. Att kalla Samuel Adams den beskaste öl i världen är inte riktigt sant.

  Det finns en rad andra exempel, t ex;

  Dogfish Head 120 IPA (där 120 är 120 IBU). Och ölen jag känner till som hade mest IBU är; Southern Tier Unearthly IPA, förresten en mycket god öl. Skulle tänka mig att det finns ett antal till eftersom US-bryggerier brukar tävla i IBU-mängder. Kollar man på rekorden så är det officiella rekordet i världen 2007 IBU i form av “Mikkeller X Hop Juice 2007 IBU” som serverades som ett experiment på senaste ölfestivalen i Köpenhamn (http://www.beertutor.com/beers/index.php?cat=10&id=10629&t=details&).

  Vad jag kan tänka mig att man avser är att det skulle vara den överjästa ölen (pilsner i detta fall) som innehåller mest humlenivå, men detta är bara min spekulation. Hittar den dock inte på någon officiell lista så det är svårt att avgöra dess sanningshalt.

  Kring att Utopia skulle vara den dyraste ölen som säljs kommerciellt stämmer fortfarande, samt om man pratar om rekord så är det också den starkaste ölen i världen. Kring Utopia kan jag säga att den är värd sina pengar, en helt underbar öl som kan njutas i åratal.

 2. Ja nu måste jag backa lite, verkar som att Utopian har förlorat slaget kring den starkaste ölen. Enligt statistiken leder förnärvarande följande öl som jag dock aldrig har provat;

  1. Hakusekikan Eisbock 28%, Brewery Hakusekikan

  Det har även funnits en på 29% i form av Hair of the Dog “Dave”, men den produceras inte längre.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *