Nytt på frukostbordet

Idag stod två nya produkter på vårt frukostbord. Kellogg’s Multigrain Corn Flakes och Mini Fras från Quaker Oats.

Mini Fras är en produkt som tycks vara utvecklad med barnen som målgrupp. Förpackningen ser ut som om den är hämtad ur en barnbok av den där typen där man ska hitta en särskild figur i en myllrande teckning.

Innehållet består av små havrekuddar av välkänd typ. Storasyskonet Havre Fras har fått stå modell, men här är kuddarna mindre och gjorda av havre och majs. Innehållet av socker, fett och salt är lågt medan fiberhalten är hög.

Smaken då? Tja, det är förstås inget att väcka polarna för. När man plockar bort allt det där som man plockat bort här, så blir det lätt en smula tråkigt. Därför kanske det trots allt är bra med den färgglada och roliga förpackningen. Barnen behöver ett inictament att äta Mini Fras, för produkten lockar inte med sin utsökta smak.

Quaker ska dock ha en eloge för att man tar det här med hälsan på stort allvar. Bolaget har till exempel sålt sin forna storsäljare Kalaspuffar och fokuserat helt på att få en mer nyttig profil på sina produkter.

bild-18.pngDen andra produkten, Kellogg’s Multigrain Cornflakes är gjord på majs, ris och fullkornsvete. Smakar betydligt bättre än Mini Fras, men Kellogg’s har inte gått särskilt långt i hälsoivern. Enligt ingrediensförteckningen innehåller flingorna 14 gram sockerarter per 100 gram, medan kostfiberinnehållet är nere på 3,5 gram.

Flingorna smakar ganska gott och faktiskt lite sötare än de vanliga cornflakesen, som mycket riktigt bara innehåller 8 gram sockerarter per 100 gram. De gamla beprövade cornflakesen innehåller tre gram kostfiber, och därmed ställer man sig lite undrande till vad multigrainvarianten egentligen är tänkt att tillföra.

Förpackningen signalerar att detta är en mer nyttig produkt, men det känns rätt tveksamt. Även proteinhalten är i det närmaste samma i de två produkterna, och fetthalten i vanliga cornflakes är lägre. Visserligen är salthalten högre, men samtidigt innehåller vanliga cornflakes tillsats av flera vitaminer och järn. Det väger nästan över för den traditionella varianten, faktiskt.

One thought on “Nytt på frukostbordet”

  1. Åhå! Minigrejer är ju så lockande, nu måste jag köpa minifras. precis som att jag köper mini-rut (knäckebrödet, du vet) för at de är så söta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *