Får det lov att vara en kolle till skumpan?

ostrulle2_webb2.jpg

Foto: Per Westergård

Uttrycket myntades av Magic när han var i tvåårsåldern. I vår familj har det levt kvar och blivit en del av vokabuläret.

Ordet kolle uttalas med ett kort o som knappt finns i rikssvenska. Tänk en nordvästskåning som säger “bulle” (vilket för övrigt betyder fralla i nordvästra Skåne, men nu kom vi visst från ämnet) eller säg Bundesliga med fint tyskt uttal, så fattar du.

En kolle är helt enkelt en hoprullad ostskiva. Gärna av någon slags ost som barn gillar, till exempel herrgård eller hushållsost.

Och det är här champagnen kommer in. Jag läser nämligen i Svensk Mjölks nyhetsbrev Kärnfullt om hushållsosten, som lite oförskyllt hamnade i tidningsspalterna sedan någon dåligt underrättad journalist trott att osten skulle försvinna bara för att Milkos slutar tillverka den vid ysteriet i Karlstad.

Där, mitt i den klargörande lilla notisen som förklarar att hushållsosten inte alls är dödsdömd, kommer dagens mest intressanta lilla bit av värdelöst vetande. Jag citerar:

“…vad som är mindre känt är att Hushållsost bland sommelierer är känt som en utsökt smakkamrat till champagne.”

Så jag upprepar min fråga: Får det vara en kolle till skumpan?

Dela:
  • Print
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Diigo
  • email
  • LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *