Äntligen någon som förstår

SVT:s Agenda tillhör inte mina favoritprogram. Det var därför med viss förvåning som jag satt som fastnaglad vid rutan under första halvan av söndagskvällens program.

Inslaget ifråra handlade om ett ämne som jag är nästan obsecent intresserad av.

Priset på mat.

Nej, kom tillbaka! Jag vet att det låter jättetråkigt, men det angår faktiskt dig. Du äter ju, eller hur? Och du kanske till och med är en i den stora majoritet som gnäller över att maten är dyr. Då ska du kolla in kvällens avsnitt av Agenda, det går att titta på i efterhand på SVT:s sajt. I skrivande stund finns ingen länk till programmet (det pågår fortfarande) men jag ska försöka komma ihåg att lägga ut en påminnelse med en länk längre fram.

Nationalekonomen Stefan de Vylder redogjorde på ett utmärkt sätt för en del av de många mekanismer som gör att matpriserna stiger. Och han förklarade också varför det är bra att livsmedel blir dyrare. Jag gör vågen. Äntligen någon som fattat, och som dessutom har kunskap, integritet och förmåga att förklara på ett begripligt sätt. På bästa sändningstid. I Sveriges Television.

Jag har bestämt fått något fuktigt i ögonvrån.

Jag tänker inte avslöja mer än så här om programmet, för jag tycker absolut att du ska kolla på inslaget. Ta den kvarten, så slipper du våndas vid nästa butiksbesök.

Och om du vill veta mer om vad jag tycker om priset på mat så kan du läsa här. Och här. Och här. Och här också.

Det kanske räcker så. Egentligen är jag alldeles för trött för att sitta här, men vissa saker får mig att gå igång, som du märker.

(Varför jag är trött? Vet inte riktigt, men jag körde runt halva Västsverige igår och tittade på rostiga bilar. Och idag spelade mina fotbollskillar match. Jag fick döma, eftersom ingen annan domare dök upp. Det var ok, även om jag fick blåsa flitigt. Inte på grund av ojuste spel, utan för att bollen mest låg i nätet hela tiden. Mina killar vann med 16-5, och det var inte min förtjänst.)

4 thoughts on “Äntligen någon som förstår”

  1. Det finns säkert bra anledningar till att matpriser går upp. Men det känns som att det går lite långt när man överväger att inte äta – för att man inte har råd. Och det känns mäkta orättvist att fattiga människor ska vara hänvisade till mat av dålig kvalitet.

  2. Ozzy: Visst suger det fett att fattiga människor måste äta dålig mat. Men det retar mig väldeliga att det mest är medelsvennar av samma sort som jag själv som jagar extrapriser och jämrar sig över matpriserna. Faktum är dessutom att, om man räknar inflationen, så har matpriserna sjunkit stadigt de senaste tolv åren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *