Så blir du av med bananflugorna

De är ohyggligt irriterande, och brukar dyka upp så här i slutet av sommaren. Bananflugor, fruktflugor, tomatflugor – kärt barn har många namn. Fast det här barnet är ju som sagt inte kärt, utan bara fruktansvärt irriterande.

Själv drabbades jag första gången på riktigt allvar efter att ha köpt en klase ekologiska bananer. Visst hade vi haft de små liven på besök förr, men nu pratar vi invasion av främmande makt. Till slut höll jag på att få totalt frispel, och i min nöd vände jag mig dit där hjälpen alltid finns: Internet.

Jag hittade flera tips, och har genom åren provat dem alla. Ett som kan avfärdas direkt är tipset om att köpa en köttätande växt. Visst, de käkar små insekter, men tempot är bedövande lågt. Och när köket surrar av hundratals små irriterande kräk, då krävs förmodligen hundra köttätande växter för att hålla stånd.

Det enda gångbara knepet är att beväpna sig med tålamod och sedan gillra en drunkningsfälla. Drunkningsfällan bör bestå av ett glas, en flaska eller en burk innehållande en del rödvinsvinäger och en del vatten samt en eller ett par droppar av något som bryter ytspänningen, så att flugorna sjunker när de försöker sätta sig på ytan. Det kan vara diskmedel eller tvål, huvudsaken är att det inte innehåller ammoniak, vilket skrämmer bort flugorna.

Om du vill dyka verkligt djupt i detta ämne, kan du kolla här. Här finns fler tips (bland annat ett om lagerblad som jag ska testa) samt inlägg från personer som testat olika blandningar i drunnkningsfällorna. Efter vad jag kan utläsa tycks den optimala blandningen bestå av vatten, rödvinsvinäger och Euroshopper-tvål.

För övrigt är det ganska fascinerande hur människor (inklusive jag själv) kan engagera sig när det gäller effektiva metoder för massmord på misshagliga individer. Våra vänner mördarsniglarna har till och med hittat upp på högsta politiska nivå, både i Sverige och Danmark.

Dit ska vi inte låta bananflugorna komma. Låt oss med gemensamma krafter bryta ytspänningen och låta dessa inkräktare sjunka till botten. Det är bra för Sverige.

Tack för ordet, herr talman.

24 thoughts on “Så blir du av med bananflugorna”

 1. Darling! Nu ska jag ut i köket och utrota varenda jävel. Hallon flugor alltså. Tack för tipset om ytspänningen. Får jag bukt på eländet ska jag helgonförklara dig på bloggen.
  Personligen föredrar jag flugor i köket framför att bananarbetare dör som dylika. Hest ska banarena vara fair trade. Och apselut ointe Chiquita, fy bubblan de ger blodsmak i munnen.

 2. Vätskefällan fungerar även utmärkt med fulbalsamico, flytande honung och ett par droppar yes, eller med en gammal slatt rödvin istf fulbalsamico. OM man kommit ihåg att se till att inte ha någon frukt liggande framme…

 3. Ett annat beprövat trix är att vara sjukt noga med att aldrig ha någon ruttnande frukt eller grönsak framme. Inte ha gammla grejer i vasken och tömma soporna varje dag, trots att det egentligen inte behövs. Sedan jag lärde mig detta om att de lägger sina ägg i ruttnande frukt (det räcker med så lite som en dag) har jag nästan helt blivit av med problemet. Frukt och grönsaker mår ändå bäst i kylen såhär års.

  Annars kan man spraya ned dem med radar i bland om de blir för många… moahaha.

 4. … och som sagt, man MÅSTE inte ha bananer hemma under den här tiden. All annan frukt brukar vi täcka över med handdukar och så dammsuger vi upp de vi kommer med jämna mellanrum.

 5. Jag gör en fälla precis som du beskriver (med rödvin, de små liven verkar ha samma smak som jag) och så far de ner och drunknar. En del blir dock vilsna och tvehågsna och vågar inte riktigt närma sig fällan utan stannar istället vid ingången och surar/surrar. Då attackerar jag med dammsugaren.

  Mycket, mycket effektivt.

 6. Jag möter och attackerar dem med dammsugaren på kvällstid i skum belysningen. De verkar se dåligt och efter en attack under alla kökskåpen och gärna inuti sopskåpet är det tomt. Upprepar man varje kväll i någon vecka är problemet glömt. Till nästa sensommarsäsong.

 7. Haha, ja visst slår det aldrig fel när man som bäst sippar på sitt rödvin kan det ju hända att man får i sig lite extra protein 😉 Skrev själv ett inlägg om detta i slutet av juni i år. Brukar drunkna en del små flugor i diskvattnet oxå för att inte tala om alla som fryser ihjäl i kylskåpet… Inte visst jag att jag hade en så morbid sida i mig :S

 8. Ella har naturligtvis helt rätt! Mina pedantiska päron hade aldrig dessa flugor i sitt hem. Men jag har dem varenda sommar. Till och med vegetariantanten gillrar fälla nu. Please kill me.

 9. Oh, oh- *räcker upp handen*- jag vet ett bra tips! Glöm inte att skölja ur ölflaskor ordentligt när de är urdruckna. Flugorna älskar öl.

 10. Säljer bananflugefällor från USA!! Köpte ett lager när jag var där, en slags pappfälla som man vecklar ut till en tub. Preparerad med ett banandoftande klister som får de små jävlarna att bita i det “sura äpplet” istället….3st för 100kr. Skicka ett mail om ni vill ha ett nytt vapen i kampen..

  mvh

  john

 11. Jag har hört att bananflugorna är “säsongsflugor” alltså att dom dyker upp på hösten och försvinner så småningom. Klen tröst, men ändå en liten tröst om man inte orkar utrota dom.

  Imsas senaste bloggpost..Kors i taket!

 12. ja, det är ju rötmånad så… det är då det är som värst. lämnar man minsta lilla matrest i vasken eller något på någon tallrik så kommer dom bara på några timmar.

  dödsbaden/kyrkogårdarna kan man sprida ut, numera har jag alltid ett glas stående brevid soptunnan och ett uppe på diskbänken.

  de som fattar att det är en kyrkogård får smaka på rengöringsmedelssprutan, sprayar hej vilt tills dom ramlar ner där dom dränks.

  bananflugor hAr ingen själ.
  /vegetarianen som krigar mot bananflugorna.

 13. släng soporna OFTA! och om nu har panik ta damsugaren funkar prima, och och om du vill ha dem borta hela tiden kör ett vinägerbad !! 😀

 14. Jag brukar koka lite vatten och hälla i vasken i några dagar… ibland lägger de ägg där med, så har man provat allt annat och de fortfarande är kvar så kan det vara vasken.

 15. En mer direktverkande metod är dammsugaren. Ta av munstycket och närma dig flugan långsamt….
  Stimulerar de uråldriga jägar- och samlar instinkterna

 16. Känner mig skitförbannat äcklad av dessa små äckliga flygfä. De har nästan börjat äta samtidigt på morgonen som jag och sitter som små fula kryp vid matbordet och väntar på sin beskärda del eller ännu värre hoppar direkt in i munnen för att hämta den själv. Nu är det fan nog!!

  Gör sverige rent nu!

 17. Für den Anwendung eines Lammfellsattels existieren keine gradlinigen Beschränkungen, daher ist er in der Regel für alle Pferderassen passend. Da es Lammfellsättel in unähnlichsten Variationn gibt, mag er gleichermaßen reibungslos bei einem mickrigen Pony eingesetzt werden. Es ist dennoch dennoch viel versprechend, die verschiedenartigen Type der Hersteller einträchtig zu vergleichen. So zeigen die Erzeuger Christ wie auch Eclipse einen angenähten D-Ring für die Aufhängung der Steigbügel an, obgleich bei beispielsweise Grandeur die Steigbügel aufgeklettet werden.

 18. I have noticed you don’t monetize your blog, don’t waste your traffic, you can earn extra bucks every month because you’ve got high quality content.
  If you want to know how to make extra bucks, search for:
  Mertiso’s tips best adsense alternative

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *