Men ekologiska bananer, då?

Förresten: om bananerna besprutas så fruktansvärt mycket som jag skrev i förra inlägget, varför köper jag då inte ekologiska?

Jodå, det gjorde jag under en period. Uppmanade till och med alla jag kände att göra detsamma.

Men plotsligt hände något. Huset blev totalt invaderat av äckliga bananflugor. De hade följt med en klase Krav-bananer hem. Det tog veckor att bli av med dem. Efter det fick jag återgå till den vanliga bananvarianten.

Bananflugor är svinjobbiga, men det finns sätt att bli av med dem. Jag återkommer inom kort med receptet.

13 thoughts on “Men ekologiska bananer, då?”

 1. Personligen så tycker jag att bananflugor är ett väldigt lågt pris att betala för att ge arbetare (och djur) några extra år i livet, vid bananoldingarna.

 2. Aj, André. Det där sved. Du har förmodligen rätt. Och Jonathan, du borde väl ändå veta vid det här laget att grodan inte är the real thing. Den sitter ju på alla Chiquita-bananer.

 3. I väntan på att svenska KRAV ska börja certifiera bananer här i Belgien, är grodbananer – till vad det nu kan tänkas förpliktiga – det det minst dåliga alternativet. Men visst, finns det riktiga Fairtrade-bananer så köper jag dem, men det är tyvärr inte särskilt ofta, så det enklaste är att åtminstone lära barnen känna igen en symbol än inget alls (eller än att försöka lära dem stava till f-a-i-r-t-r-a-d-e).

  F ö har André alldeles rätt.

 4. Jag måste faktiskt också hålla med André här! Och så har jag väl vad det lider kommit till i insikten att vi inte MÅSTE ha bananer hemma jämt. Till exempel kan vi avstå under flugperioden (flugorna kommer visserligen ändå men inte i samma horder) och eftersom man inte köper bananer lika ofta kan man lägga lite mer pengar på att köpa Fair trade och ekologiska.

  Och de gröna grodorna på Chiquitabananerna är ett nästan lika fult trick som att Nestlé sponsrar Vattenfestivalen.

  Men supertack för tipsen – jag är imponerad över efterforskningarna! Detta ska provas!

 5. @ Görel :
  Jag förstår inte riktigt hur det faktum att Nestlé sponsrar/sponrade vattenfestivalen, är ett fult trick?

 6. @ Görel;
  jag förstår inte riktigt varför det skulle vara fel? Det är som att fabriksägare och biltillverkare inte skulle få vara med på klimatmöten, eller cigarettillverkare inte skulle fåvara med på hälsokongresser, det är väl ingen som vinner något på det? Även om det är dåligt att Nestlé förorenar och säljer dyrt vatten får debatten inte vara ensidig, konsumenterna måste få bestämma själva över vad dom tycker är viktkigt och ta ett ansvar, något som inte vi kan göra åt dom.

 7. Oj – det var verkkligen inte meningen att starta en debatt bland kommentarerna på någon annans blogg – ber tusen gånger om ursäkt. Ska bara svara kort och logga ut sen.

  Jag tycker helt enkelt att det är omoraliskt att ett företag som bidrar till att tillgången på rent vatten minskar är huvudsponsor till ett evenemang vars tema är hållbarhet. Jag skulle tycka detsamma om ett tobaksföretag sponsrade en hälsokongress.

  Så André, om du eller någon annan vill fortsätta diskussionen ska vi nog flytta på oss till ett annat forum!

 8. Nej, Görel. Absolut inte. Debatt är alltid välkommer i kommentarerna, det är ju liksom det de är till för. Och för att komma med ett inlägg från högerkanten (eller åtminstone en liten bit ut) säger jag så här:
  Jag tycker gott att Nestlé kan kompensera sina missgärningar genom att ge bort pengar till goda ting, under förutsättning att de gör sitt bästa för att avhjälpa de verkliga problemen. Mänsklig kapitalism, liksom.
  Att däremot göra som Chiquita är mer tveksamt. Regnskogsgrodan känns lite grand som ett köpt alibi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *