En skrapa, du vet

Har just uppmärksammat en irriterande sak. Bitar av mina inlägg här på bloggen har hamnat på en så kallad splogg. Jag trodde fenomenet främst var en amerikansk/engelsk företeelse, men nu har det alltså hittat hit.

Sploggarna är bloggosfärens motsvarighet till spam. Det är skräpbloggar som med hjälp av RSS-flöden “skrapar” (på engelska kallas fenomenet scraping) ihop material från andra bloggar och publicerar det på den egna sidan. Med massor av material får man massor av sökmotorträffar och mycket trafik, och kan tjäna pengar på annonser på sajten.

Ibland får jag frågan om det är ok att publicera en text jag skrivit här på bloggen. Det brukar jag säga ja till om det inte handlar om ett uppenbart kommersiellt sammanhang. Huvudsaken är att jag som upphovsman själv äger rätten att bestämma över det jag skapat. Om någon publicerar det utan min tillåtelse så är det, i juridisk mening, en form av stöld.

Om någon däremot, vilket är mycket vanligt i bloggosfären, tipsar om något jag skrivit – och länkar till min blogg, då blir jag bara glad. Det är en helt annan sak.

Sploggen jag drabbats av finns på adressen duvet.se, med en rad subdomäner som pop.duvet.se och så vidare. Jag länkar inte, för jag vill inte bidra till att lyfta upp den här typen av sajter i statistiken. Ägnade en stund åt att försöka ta reda på vem som ligger bakom eländet, men hittade bara namnet Susanne Nilsson och inget mer i Nics domänregister. Mer jobb än så här vill jag inte lägga ned, men jag kan i alla fall uppmana dig som läser detta att ignorera sploggen ifråga. Utan trafik (och förtjänst) så kanske bölden försvinner.

Och till Susanne Nilsson (om du nu heter så) vill jag ge en riktig skrapa: Skäms på dig! Hitta på nåt eget istället. Du kommer att bli förvånad – det är roligare än att norpa saker som andra gjort.

7 thoughts on “En skrapa, du vet”

 1. Ja, det var väl enbart en tidsfråga innan detta “sploggfenomen”skulle drabba även svenska bloggar. Min engelskspråkiga blog blev “scrapad” i februari månad. 93 (!) blogposter återpublicerades innan jag blev uppmärksam på fenomenet “splogg” och fick stopp på det hela. Automatiska dataprogram crawlar runt på webben. De skapar blogg-liknande sploggar som ser precis ut som en helt vanlig blogg. All text och även fotografier på sploggen är stulna. På nå´t vis tjänar sploggaren pengar på den här aktiviteten.

  Skäms!

 2. Jag vet uppriktigt sagt inte vilka av åtgärderna som gav resultat. I mitt fall var värden brasiliansk, registranten rysk och sploggaren en robot. Att kommunicera med en robot går inte. Jag skrev då bl a till värden och rapporterade “abuse”.

  Även om det inte fanns några synliga Google AdSenseannonser på sploggen fanns i källan en kod med ett pub-nummer så jag rapporterade det hela även till AdSense-folket. Sist (men kanske inte minst) skapade jag en ny RSS-feed. Jag förlorade läsare men “scrapandet” av min blogg upphörde.

  Det här är en bra engelskspråkig sajt som beskriver spambloggandet: lorelle.wordpress.com/2006/07/11/reporting-spam-blogs-splogs

 3. Jag började läsa Lorelles inlägg (hon är ju en stor auktoritet i WordPress-världen) men det var så himla långt att jag inte orkade hela vägen. Men tack för tipset – jag vet att den här svenska sploggen finns hos Loopia, där jag själv också är kund. Så jag ska meddela dem.

 4. Om du inte kommer tillrätta med skräpbloggen kan du ju alltid placera några “copyright- rader” inuti dina dagliga blogposter. Det är ju inte särskilt smickrande för en sploggare att få det här budskapet på köpet.

  Copyright ® 2007. It has come to my attention that ignorant people blatantly make use of copyright protected material. Every hosting company has very strict rules for clients about copyright infringement. My RSS feed is for personal, noncommercial use only. If you are perusing this post on a site that is neither http://www.salt.se/ nor your news aggregator, the Web site you are reading has likely stolen my material, and I’d like to know about it. Please send me an e-mail at XXXXX(at)XXX .

  Gör en svensk variant, Stellan.

 5. Det är inte lätt att hålla jämna steg med fuskare av olika slag. Trist på många olika sätt.
  Imponerad av all kunskap som medbloggare har och som förmodligen kan hjälpa till.
  Men hur hittade du det hela?

 6. Christina: WordPress, systemet jag använder på min blogg, skickar meddelanden när någon länkar till min blogg eller ett särskilt inlägg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *