Coop gör valet åt dig

Följer upp förra veckans banantema med en nyhet från Coop. De har nappat på min fråga om ekologiska bananer och ger svaret: Ja, absolut!

Från och med idag finns det nämligen BARA ekologiska bananer i Coop Konsums och Coop Näras butiker i Göteborg och Stockholm. Om satsningen slår väl ut lovar man att den ska rulla vidare ut i landet. Priset på ekobananerna blir detsamma som för de icke-ekologiska.

I mitt inlägg om ekobananerna skrev jag lite syrligt att jag aldrig köper dem, eftersom jag en gång blivt övermannad av bananflugor som följt med en ekologisk bananklase hem till mitt kök. Jag konstaterade samtidigt, en smula självrannsakande, att detta kanske inte är ett optimalt val. De konventionella bananerna besprutas mycket hårt, vilket drabbar både miljön och de anställda i plantagerna.

Jag fick ytterligare spö i kommentarerna till inlägget, och det var förstås inte mer än rätt.

Retorisk fråga: Vem lider mest, jag som fäktas med en drös harmlösa, men irriterande, bananflugor i mitt kök, eller plantagearbetaren som varje dag utsätts för gifterna från besprutningen?

Ni vet svaret.

Och jag vet vilka bananer jag ska köpa nästa gång…

PS: Bananflugorna blir du av med så här. DS

One thought on “Coop gör valet åt dig”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *