Adventures in the UK part IV: Vänstertrafik

I mitt första inlägg härifrån England häromdagen nämnde jag att jag tänkte skriva något om högertrafik. Men det är ju det vi har i Sverige. Och jag menade förstås vänstertrafik.
Att jag blandar ihop dessa två är förstås en varningssignal i sig, men jag betraktar mig trots allt som en rätt erfaren vänstertrafikförare. Har provat både med vänster- och högerstyrd bil, och det senare är absolut att föredra. Eftersom allt då blir fullständigt ovant, skärper man sig till max. Det blir som att spela ett TV-spel. Fullt fokus.
Trots detta är det svårt. Man tittar åt fel håll, fipplar med växelspaken och glömmer ofta bort backspegeln i vindrutan.
Lägg därtill att engelska vägskyltar kan vara ganska förvirrande, att avfarter och påfarter rätt ofta är helt livsfarligt utformade samt att alla kör med plattan i mattan – förutom pensionerade Mr. Brown som kryper till Tesco i sakta mak för att köpa ett par burkar kattmat…
Resultatet blir spännande, minst sagt.
alnwickgate.jpgDet finns också charmiga lokala lösningar, som i lilla byn Alnwick där vi bor för närvarande. En bit av den  gamla ringmuren (bilden) leder in till byn och den är bara designad för hästtrafik. Följaktligen kan endast en bil åt gången köra igenom. Trots detta är trafiken dubbelriktad. Bilarna får helt enkelt, med gammal fin brittisk artighet, blinka åt varann för att bestämma vem som ska köra först.
Och för fotgängare som försöker ta sig över är det en kamikaze-expedition. Det går helt enkelt inte, åtminstone inte utan att riskera livet. Det vet jag själv efter två försök, som båda slutat med döden i vitögat. Följaktligen tar fotgängarna istället långa omvägar runt den fina gamla portalen.
Hittills har vi dock klarat oss utan skråmor. Det har faktiskt gått helt otroligt bra, med ett pyttelitet undantag: En överrumplande smäll strax utanför vänsterrutan när jag kör för att parkera bilen. Min hyrda Toyota tycker att jag är för nära den där Rovern som parkerat så slarvigt vid de dubbla gula linjerna (vilka betyder parkering förbjuden) och ger Rovern en high five.
Dunk!
Mitt hjärta hoppar över tre-fyra slag. Minst.
Men det var bara backspegeln som fälldes in med en smäll.
Close, but no cigar.

4 thoughts on “Adventures in the UK part IV: Vänstertrafik”

  1. Det värsta med den brittiska trafiken är INTE vare sig vänstertrafiken eller ens de staplade serierondellerna… utan att de flesta större rondeller ligger i sned vinkel mot tillfartsvägarna eller hur man nu ska säga. På nåt sätt blir man lika överraskad varje gång man finner sig vara på vippen att döna in i en rondell utan att stanna – OJ, här var visst en till – eftersom den liksom ligger i bakhåll för en.
    Rondeller är annars det trevligaste som finns så det så. Men det är roligare om man ser dem nalkas, innan man kör in i dem.

  2. Ja du har ju en dragning till rondeller Jonathan! Maken har en snygg rondellT-shirt som du har gett honom. Hur många har en sån?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *