Sockerfri läsk, kan det va nåt?

Fick just lite nya siffror från Sveriges Bryggerier, som hävdar att drycker som inte sötats med socker ökat sin försäljning markant under 2006.

splenda-povray.pngDet är förmodligen sant, men när jag tittar i min kristallkulla ser jag att vi nått kulmen på den utvecklingen. Alla trender pekar mot mer naturliga råvaror och ökad medvetenhet om vad man konsumerar – både i hälso- och miljöhänseende.

Den sanslösa sockerskräcken sparkades igång av Atkins-, GI, South Beach och de andra dieterna. Min gissning är dock som sagt att sockerskräcken nu kulminerat och kanske till och med ersättas av en kemikalieskräck som kan få konsumenterna att återvända till det vanliga hederliga sockret. Kanske i mindre omfattning, men ändå – hellre än aspartam, acesulfam, sukralos och allt det där andra.

Det finns förstås en möjlighet att jag har fel. Min äldste son Magic brukar till exempel föredra Coca-Cola Light, något som alltid förvånat mig. Men han anser att den är godare, och kanske har hans generation helt enkelt lärt sig gilla kemikaliesmaken…

Vad tror du själv? Du kan ge en liten vink genom att rösta i webbfrågan som jag lagt ut högst upp i högerspalten. Ett klick är allt som behövs, sedan har du lämnat din röst.

Vad bilden föreställer? En sukralosmolekyl, såklart… Den har kollegan Jonathan snokat fram som illustration till en artikel om just sukralos. Den är intressant, så den kanske jag lägger ut här. Vi får se.

One thought on “Sockerfri läsk, kan det va nåt?”

  1. Jag tycker inte om sockerfri läsk, jag tycker rentav att det är äckligt med aspartamsmaken, likadant med saft. Jag äter hellre “riktigt” socker men i mindre mängder.

    Jag tror också att vi är på väg ut ur sockerskräcken och att vi möjligtvis går in i saltskräcken istället.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *