Ska det vara blågult?

Den har legat uppe rätt länge nu, min fråga om hur viktigt du tycker det är att köpa svenska livsmedel. Och intressant nog så har den precis i dagarna aktualiserats på flera olika sätt. LRF har publicerat en undersökning om svenska konsumenters förtroende för svenska ägg, och frågan om matens ursprung har även diskuterats på andra ställen, till exempel bloggen Lantliv.

bild-26.pngSalts läsare är relativt positivt inställda till svensk mat. Av de 130 som svarade på min webbfråga var det 55 procent som svarade att man tycker det är viktigt att köpa svenskt. 26 procent tycker det är viktigt “i vissa fall”, medan 18 procent svarar att ursprunget inte har någon betydelse.

Själv ligger jag i mittenkategorin. Stenhårt. Jag köper alltid svensk kyckling, till exempel. När det gäller annat kött är jag inte alls lika kategorisk: Svenskt nötkött håller till exempel sällan samma kvalitet som sydamerikanskt.

Bloggen Lantliv (se länken ovan) drivs av en kvinna som har en gård vid Höga Kusten. Hon propagerar för svenskt lammkött, och pekar på den nya zeeländska statens subventioner av exporten av lammkött. Det är i sak korrekt, men bara en liten del av en enorm politisk helhet där vi i EU håller på med minst lika konstiga subventioner. Mycket värre faktiskt, när vi till exempel stoppar u-länder från att exportera billigt socker till oss för att skydda våra sockerbetsodlare, som i åratal varit de mest välbärgade bönderna i många EU-länder.

Jag tycker det är bra att Lantliv och andra bönder höjer sina röster och börjar informera svenskarna om vad som kommer att hända om det svenska jordbruket konkurreras ut. Men det är vanskligt att ge sig in med argument om global frihandel, det blir stenkastning i glashus.

Lantlivs andra argument är mycket, mycket bättre. Och viktigare: Om vi svenskar slutar köpa svenskt, kommer hela vårt land att växa igen till en enda slyig snårskog. Det är det ingen som vill, och det argumentet ska bönderna trycka på. Om de vill nå fram med sitt budskap.

Så, det var dagens lilla pekoral. Nu tänkte jag önska dig en riktigt Glad Påsk med god mat i glada vänners lag. Och kanske ett riktigt stort påskägg, fullt med godsaker?

Själv ska jag fortsätta min påskvandring. På taket. Spika färdigt de sista läkten och se till att måtten stämmer så att allt funkar. Täcka in lite rör och annat som kommer upp genom taket, och sedan är det dags för upploppet: Utläggning av ungefär 1300 betongpannor.

One thought on “Ska det vara blågult?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *