Det där med matpriser

Jag skriver ibland om matpriser här på bloggen, eftersom jag har den besynnerliga (not!) uppfattningen att vi borde betala mer för maten vi äter. I alla fall om vi tycker att matproduktionen ska bedrivas på ett ansvarsfullt sätt mot människor, djur och natur. Prispress leder bara till att man tvingas kompromissa med kvalitet, arbetsvillkor, djurhälsa och miljöhänsyn.

choklad_lr.jpgHäromdagen fick jag dock lära mig – på den eminenta och roliga Konsumbloggen – att de stora kedjorna inte alls sänkt sina priser. Coop ligger still medan de andra höjt med ett par procent, har Konsumbloggaren fått lära sig på en kurs.

Frågan är nämligen bara VILKA varor som man sänker priserna på. Snittkunden har koll på priset på ungefär 150 varor, och märker därför genast när priset på kaffe, lösgodis eller ett paket corn flakes gått upp. Men i en vanlig butik finns långt över 10.000 varor, så om man till exempel höjer priset på chokladsås, så är det ingen som märker det.

Det kan man komma ihåg när Ica och de andra (Coop också, antagligen) skryter om sina prissänkningar: Priset har bara gått ned på de strategiska varorna. Kolla priset på chokladsåsen istället – den är alltid svindyr men utan att det gör någon skillnad för djuren, miljön eller de som jobbar i tillverkningen…

Och det går ju att göra själv. Vill du ha recept? Här får du 245 stycken…

3 thoughts on “Det där med matpriser”

  1. Jag tycker jag har hyfsad koll på sånt jag handlar ofta men visst är det som du säger… de där sällanköpsvarorna har man dålig koll på. Och det händer att jag funderar över hur priset var senaste gången jag handlade…men sen släpper man det och kastar glatt upp pengarna. (Glatt??? Njae kanske inte)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *