Dumma Disney

Underhållningsgiganten Disney satsar alltmer på att utnyttja sitt varumärke i andra sammanhang än på film. Mat är ett område, och här har man lovat dyrt och heligt att den mat som bär Disneys märke ska vara schysst på alla sätt och vis. Till exempel har man skrotat det mångåriga samarbetet med McDonald’s.

champagne.jpgMen nu bubblar missnöjet i alla fall. Disney har nämligen lanserat Disney PartyFizz, en slags bubbeldricka som siktar in sig på den enorma och lukrativa barnkalasmarknaden. (Jag vet, det börjar lukta aprilskämt, men detta är dagsens sanning. Och förresten är det flera dagar kvar till skojardagen.)

Skotska nykterister rasar över drickan, som bland annat säljs i Tescos brittiska butiker. Eftersom flaskan är slående lik en riktig champagneflaska, med folierad kork och ståltrådsgrimma, menar nykteristerna att den skapar en farlig inställning hos barnen.

Och jag blir bara trött. Faktiskt. Jag har tre egna barn, och jag försöker febrilt att på alla tänkbara sätt avdramatisera deras förhållande till alkohol. De ska lära sig att det är naturligt att vuxna dricker ibland och med måtta. Inga tabun, för det är tabun som skapat svenskarnas fylleskadade förhållande till alkoholen.

Därför tycker jag det är kanon om barnen också kan ha något festligt att dricka när de har kalas. För att understryka att det är ett speciellt tillfälle.

Att förbjuda allt som är kul ökar bara spänningen. Så när barnen blir tonåringar och får större möjligheter att testa själva, så går de ut och super skallen i bitar.

Jag tror inte det var så nykteristerna tänkte.

7 thoughts on “Dumma Disney”

 1. Nej Stellan, det är inte tabun som skapar beroende av alkohol, det är alkoholen i sig självt. Är det läsk i burken = ingen fara oberoende färg eller design på burken. Är det alkoho0l i burken = jättefara oavsett design eller färg på burken.
  Så låt ungarna skåla och vara med utan dåligt samvete. Så löänge man inte låter dem smaka alkohol är det OK.
  Märkligt nog är det så också att vissa ungdomar kan supa skallen i bitar utan att bli beroende för livet vissa kan det inte – det värsta är att ingen kan säga på förhand vem som klarar det och vem som inte klarar det.

 2. lagers tabberas: Hur kommer det sig då att man aldrig ser en enda alkis här i Belgien, där starksprit säljs i livsmedelsbutikerna, medan man snubblar över dem överallt i Sverige, där starksprit endast säljs med tiotusen restriktioner?

 3. Håller helt med Lagers Tabberas. Naivt att tro att det är tabun som format den svenska alkoholmentatliteten. Det är mkt mer komplext än så.

  Vet inte hur länge du bott i Belgien Jonathan men inte snubblar man över alkisar i Sverige, lika lite som man gör det i Belgien.

 4. Jag hävdar inte att tabuna skapar alkoholister. Däremot hävdar jag att tabubeläggningen ger en skev och konstig bild av alkohol som får barnen att tro att alkoholkonsumtion är lika med fylla.
  Det märks jättetydligt på mina barn. En av sönerna tycks ha fått höra mycket sånt här trams av sina klasskompisar och det har skrämmande stor påverkan.
  Visst är det komplext, och den svenska förkärleken för sprit istället för öl och vin gör sitt till för supkulturen. Men jag tror ingen kan hävda att den unga befolkningen är betjänt av att man förbjuder bubbelläsk i en skojig flaska.

 5. Det sista håller jag med om.
  Skall man även förbjuda chokladcigg? Jag menar var går gränsen, är hockeysnus också dödsdömt? Har man girigt sugit på sin sista lakritspipa???

 6. M: Jag har bott i Belgien sammanlagt snart fem år. Och jo, man snubblar definitivt över alkisar i Sverige, där jag bott sex gånger så länge.
  I Helsingborg där vi bodde senast var det fullständigt fyllslag varje fredag- och lördagkväll, inklusive det sedvanliga skrålandet, pissandet och spyandet på gatorna. Och i varje svensk stad jag bott eller varit i, hittar man alltid ett gäng alkisar ute på ljusa dan.
  Här i Belgien har vi sammanlagt fyra pubar (varav en nyss lagt ner iofs), två restauranger (varav en med 3-4 festvåningar för privata tilställningar), samt en nattklubb inom 500 meter från våran bostad. I snabbköpet en kilometer bort finns starksprit, vin och starköl på hyllorna (ett helrör Absolut kostar hundra spänn). Stormarknaderna kör regelbundet med extrapris och direktreklam ner i brevlådan för alkoholdrycker, och starköl är en allestädes förekommande måltidsdryck, inklusive när det är fest i barnens skola.
  Bara en enda gång under dessa år har jag sett en öppet berusad människa. Icke en enda gång ser man folk ragla, pissa eller spy på våran gata eller någon annanstans heller för den delen. Icke en enda gång är det busliv eller fylla. Och igår såg jag för första gången något som kan liknas vid ett A-lag, men det var inne i centrala Bryssels alldeles skummaste kvarter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *