Nya bröd från Finax

Skånska Finax har lanserat ett par nyheter på brödfronten, som jag testat: Min storfavorit i brödhyllan, Gyllene Grova, har fått nytt recept. Men den fanns inte i min butik, så jag fick hålla tillgodo med två andra nyheter:

finaxnyhet2.gifJyllands Råg är ett grovt rågbröd av dansk typ. Den här typen av bröd är en stor favorit hos mig, och väcker minnen av den korta period då jag jobbade som högst temporär chefredaktör för en dansk livsmedelstidning. I personalrestaurangen på förlaget regerade fru Jensen, och hon gjorde underbara smørrebrød. Min favorit är en variant som heter Dyrlægens natmad (Veterinärens nattamat) och den görs på rågbröd med leverpastej (dansk grovmalen, såklart), saltrulle och en god sås.

Men nu kom vi visst från ämnet. Jyllands Råg. Ett danskt bröd, bakat i Sverige. Och det är faktiskt lite så det smakar och känns. Det är gott, men den där mustiga, vibrerande besksöta smaken når inte riktigt ända fram. Det är ett bra försök, med en angenäm sälta som rullar där bak i munnen. Kanske det bästa jag smakat som bakts i Sverige, men det når inte riktigt upp till danskarnas nivå, där vi hittar bland andra Lantmännens dotterbolag Schulstad som bakar sitt rågbröd i Köpenhamn.
Den andra nyheten är Mååål, en limpa som även kan rostas och som vänder sig till en yngre målgrupp, läs hungriga grabbar. Limpan är mer fiberrik än många andra rostbröd, och har en svagt sötaktig smak, i övrigt är den rätt alldaglig.

Det bör dock nämnas att Legolas – som annars protesterar vilt om inte någon av hans tre-fyra favoritbröd finns på frukostbordet, mumsade i sig Mååålmackorna utan protest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *