Hur kan ett företag gå så dåligt?

…att en delägare är beredd att betala en halv miljard kronor för att slippa ifrån ägandet?

Jag talar återigen om Kronfågel, som nu börjar närma sig något slags rekord i Sveriges uslaste affär. Bondeorganisationen LRF har fram tills nu ägt nio procent av Kronfågel, medan spannmålsbolaget Lantmännen ägt resten. Enligt ett avtal ska LRF stå för hälften av förlusterna fram till 2008. För att slippa det, ger man nu Lantmännen sina aktier i Kronfågel, plus 500 miljoner kronor.

Det märkligaste av allt är att jag, och de allra flesta med mig, har ett solitt och grundmurat förtroende för Kronfågel och deras produkter. De är bra, bland de bästa som går att få i Sverige. Hur kunde det bli så här illa? Tja, det är en lång historia. Den får vi ta en annan dag.

2 thoughts on “Hur kan ett företag gå så dåligt?”

  1. Men hur dåligt avtal kan man gå med på. Man har 9 procent av aktierna, men måste dela förlusterna lika med majoritetsägarna? Tragiskt…

  2. Det där är en mycket, mycket lång historia. Innan var det tvärtom, LRF ägde 91 procent. Avtalet var et sätt att få Lantmännen att gå med på att ta över majoriteten.
    LRF har gjort en hel del märkliga affärer genom åren. Många tycker nog att de har lekt med medlemmarnas (böndernas) pengar, men nu tycks de i alla fall ha bestämt sig för att det kan räcka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *