För dig som glömt borsta tänderna

friskmund2.jpgHär kommer dagens tips: Frisk Mund.

Det är en vodkashot som gjort dundersuccé på kort tid i Danmark. Den säljs i två smaker: lakrits och mentol. Båda smakar i princip flytande halstablett, men det är faktiskt förvånansvärt fräscht. Vicks Blå på flaska, typ. Eller nåt åt läkerolhållet, om man väljer den svarta.

Yngre danska diggar drycken för att den är cool och annorlunda, men även äldre danskar tycks ha tagit den till sitt hjärta. Här har man äntligen fått ett alternativ till den gamla ikonen Gammel Dansk, bittern som många äldre danskar använder både som hostmedicin och en uppiggande start på dagen.

Gammel Dansk är på väg ut, men är fortfarande en del av dansk kultur. Jag har själv varit på möten med danska företagare som haft en flaska Gammel Dansk i skrivbordslådan för att besegla en viktig överenskommelse. Det är också en vanlig tradition i vissa kretsar att bjuda grannen på “en lille én” över häcken, samtidigt som man utbyter lite skvaller och pratar väder och vind.

Kanske, kanske blir den nya traditionen att ta sig en flytande halstablett. Tillverkaren har i alla fall stora förhoppningar och letar efter en agent i Sverige. När jag besökte tillverkarens monter på mäsaan Tema 2007 sa en av grundarna, Christian Alsing, som har ett förflutet som försäljningsdirektör på den danska delen av Vin & Sprit, att han tror att Frisk Mund kan passa fint i svenska skidbackar.

Inte omöjligt. Själv föredrar jag att åka när jag är i backen, men jag vet att många njuter minst lika mycket av att bara sitta still i vintersolen och ta sig något värmande.

3 thoughts on “För dig som glömt borsta tänderna”

  1. Är det ingen som kommer ihåg “mimospray” som fans på 70-talet. Ingen pingla med frivola tankar för kvällen gick ut utan denna spraybox i handväskan. Den fanns med jordgubbsdoft (och smak) och applicerades genom att bara lyfta på benet som en hund vid en stolpe och sedan spraya. >Som mundspray fast omvänd alltså.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *