Tiden är inne, Mejerisverige!

Nu är det dags att sluta homogenisera mjölken. Det har jag tyckt länge, men nu finns det knappast några hållbara skäl längre. Homogeniseringen måste börja ifrågasättas.
Jag ska strax utveckla min tankegång, men först vill jag snabbt förklara vad homogenisering innebär, för läsare som eventuellt inte känner till detta. Homogenisering innebär, enkelt uttryckt, att man finfördelar fettet i mjölken, så att detta inte ska flyta upp till ytan. Homogenisering ska inte förväxlas med pastörisering, en snabb upphettning av mjölken som gör att många skadliga bakterier försvinner och att mjölken blir säkrare som livsmedel.
Vissa forskare anser att det finfördelade fett som homogeniseringen ger upphov till är en av förklaringarna till de utbredda problemen med hjärt- och kärlsjukdomar i vårt samhälle. Det finfördelade fettet fastnar i blodkärlen. Naturligt fett från ohomogeniserad mjölk fastnar inte i lika hög utsträckning, menar forskarna.

Oavsett om detta stämmer eller ej, så är det verkligen dags att fråga sig om homogeniseringen är nödvändig. Mjölk är en utmärkt råvara, varför mixtra mer än nödvändigt med den?

asens.jpgIdag finns utmärkta mjölkförpackningar med skruvkork – skaka innan mjölken hälls upp, så fördelas fettet utmärkt. Skånemejerier säljer (så vitt jag vet) fortfarande det man kallar Åsens Mjölk (bilden), i plastdunk med skruvkork. Den köpte jag ofta när jag bodde i Helsingborg. Den smakar godare, och känns mer naturlig och hälsosam.

Jag inser givetvis att många konsumenter skulle uppleva det som ovant och obekvämt med ohomogeniserad mjölk. Men jag är samtidigt övertygad om att det finns en stor grupp som skulle välkomna den med öppna armar. Den går ju att sälja i Skåne, och så annorlunda är vi inte här uppe!

Mejeriernas utvecklingsavdelningar lägger miljoner varje år på att utveckla nya produkter. Men med undantag av Skånemejerier (som förresten inte hittade på Åsen-mjölken själv från början, men det är en annan historia) är det ingen som kommit närmare än den helfeta Gammaldags-mjölken som man hystar ut i butikerna strax före jul.

Det är förvånansvärt svagt, tycker jag. Dags att tänka om, Mejerisverige – eller åtminstone låta oss konsumenter välja själva.

5 thoughts on “Tiden är inne, Mejerisverige!”

  1. Usch, jag har fortfarande mardrömmar över när jag som barn blev tvingad att dricka ett glas mjölk på någon vägkrog i Tyskland under en semester och grädden låg och flöt uppepå och jag grät.

  2. Om jag inte är helt ute och cyklar så är väl såkallad Gammeldags mjölk som Arla säljer ohomogeniserad. Vet att en av tjejerna i en av de korridorer jag bott i drack det. Tycker nog att det borde finnas båda alternativten, tror att många skulle ha svårt att vänja sig vid ohomogeniserad mjölk.

  3. Aha, läste visst inte klart inlägget innan jag kommenterade, det stod redan om Gammeldags mjölk, men såvitt jag vet går den iaf att köpa året runt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *