Det går utan lagstiftning

Makthavarna har länge hotat med lagar och andra tvångsmedel för att få livsmedelsindustrin att sluta marknadsföra sina produkter till barn. Industrin har svarat att det är bättre med frivilliga överenskommelser, men hittills har det inte blivit mycket av den varan.

Onödig lagstiftning gillar jag inte, och om industrin tar sig i kragen kan det funka riktigt bra. Ett positivt exempel från Finland: Där har bryggeriindustrins branschorganisation, tillsammans med Coca-Cola och Pepsi, skrivit under en frivillig överenskommelse om att inte marknadsföra sina produkter till barn under tolv år. All reklam ska bort från läskautomaterna, och dessa ska innehålla minst 50 procent sockerfria drycker.

Det sistnämnda känns en smula tveksamt, jag är inte säker på att jag hellre ser mina barn dricka light-läsk. Men ändå – den finska industrin har insett att de måste göra något innan opinionen växer dem över huvudet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *