…vita prickar=gammal choklad

vissteduatt.gif Choklad är en färskvara. För att öka hållbarheten kan man förvara den kallt, och det finns företag som faktiskt använder kylbilar för att distribuera sin choklad. Ett sådant är italienska Ferrero, som bland annat säljer de välkända (särskilt bland oss småbarnsföräldrar) Kinder-äggen.

När chokladen börjar bli gammal och torr, kan man bland annat se att det bildas vita prickar på ytan. Det är mjölkpulvret som kryper ut. Absolut inget farligt, men ett tydligt tecken på att chokladen legat i hyllan ett bra tag.

När det gäller min (och många andras) favorit i chokladhyllan – Kexchoklad – så kan man märka att rånet börjat suga åt sig en aning av fyllningen. Mindre fras, helt enkelt. Inte heller farligt, så klart. Men ett ålderstecken.

3 thoughts on “…vita prickar=gammal choklad”

  1. Hej.
    Jag har lärt mig att när chokalden ljusnar så beror det inte på att den är gammal utan att den blivit utsatt för temperaturskillnader.
    Choklad skall helst förvaras i +16C, men det kan vara svårt. Då föredrar den rumstemp före kyl.
    Tror att detta stämmer…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *