…Önos är ett grekiskt namn – på skånska

vissteduatt.gif Tänkte börja med att tacka för intressanta kommentarer kring mysteriet med svartvinbärssaften. Vi kör en grej om det i vårt nyhetsbrev i Foodwire idag. Vi har många prenumeranter på Procordia, som tillverkar Önos saft, så det blir intressant.

Därutöver tänkte jag bidra med ännu en bit trivial information med matanknytning: Visste du att företaget Önos från början tillverkade vin, glögg och sherry? Namnet kommer från en figur i den grekiska mytologin, Oineus. Enligt legenden var han en mäktig man som vid ett tillfälle fick en vinranka av självaste vinguden Dionysos.

Namnet Önos, som tänktes ut grundaren Ragnar Wollin, är helt enkelt en östskånsk version av det grekiska namnet Oineus. Och var och en som är bekant med dialekten i nordöstra Skåne, där Önos har sina rötter, vet ju att där låter vokalerna inte som i resten av landet… För dig som inte är bekant med dialekten: hyr en DVD med Hipp-Hipp-gänget och lyssna noga på bussresearrangören Göran, så får du en lightvariant.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *