Min artikel om bloggosfären

Skrev en artikel om matbloggar till vårt nyhetsbrev salt i förra veckan. Det var definitivt inte det bästa jag skrivit, men det riktar sig till en målgrupp som närmar sig nätet med stor skepsis (varför har de annars inte konverterat till vår digitala nyhetstjänst Foodwire?) och det gjorde det hela lite marigt.

Hur som helst: Om det kan intressera någon, så finns artikeln här: Matbloggarna forsar fram

Knappast någon läsare av detta nyhetsbrev kan ha undgått chefredaktörens nyfunna passion för bloggarnas underbara värld. Men han är långt ifrån ensam. Läs hans rapport från bloggosfären.

I augusti startade jag bloggen salt.se. Bakgrunden var en önskan om att få ett utrymme för den stora mängd information som passerar vår redaktion varje dag, men som inte riktigt passar in här i Salt eller i vår digitala nyhetstjänst Foodwire.
På kort tid har bloggen skaffat en ganska trogen läsekrets. Cirka 700 unika besökare i veckan gör Salt till en av landets mest lästa matbloggar. Men det är långt ifrån den enda. Enligt Aftonbladets Bloggportalen finns det för närvarande 235 matbloggar i Sverige.
Alla dessa 235 är dock inte riktiga matbloggar – deras skapare har bara angivit ”mat och dryck” som en av sina kategorier. Det kan vara allt från hemmafruar och studenter som ibland skriver något om mat till proffs och gorumeter av olika slag.

Konsum
Också, förstås, kungen (eller är det drottningen? Jag tror nämligen att det är en tjej som skriver) bland matbloggarna: Konsumbloggen.
Konsumbloggen skrivs av en anställd i en Coop Nära-butik någonstans i Sverige, men mycket av materialet är också inskickat av läsarna. Vardagliga iakttagelser och dråpliga anekdoter blandas med filosofiska funderingar till mycket underhållande läsning. Och det tycker fler än jag: Konsumbloggen har uppemot 7000 unika besök varje vecka.
Konsumbloggen bygger på samma idé som Sveriges mest populära blogg, tjuvlyssnat.se. Uppsnappade konversationer och berättelse om andra människor och deras udda beteende, ofta sett genom ens egna ironiska glasögon.

Gourmeter

I bloggosfären blandas dock som sagt högt och lågt. När Konsumbloggen kan filosofera grundligt om en inköpslistas utseende, finns rader av bloggar i andra änden av skalan: här provas viner och krogar, och i vissa fall kan en liten snobbvarning utfärdas.
Däremellan finns rader av användbara sajter, som exempelvis dagensrecept, anne’s food och hittarecept.se. När min mor frågade mig hur hon ska tillreda strutsfilén hon beställt till sitt födelsedagskalas, tog det mig en halv minut att plocka fram sexton recept åt henne med hjälp av hittarecepts fiffiga sökmotor.
Här kan du skriva in en eller flera ingredienser som receptet ska innehålla, men du kan också utesluta ingredienser du inte vill ha med. Sedan kravlar sökmotorn igenom ett antal receptsamlingar på nätet och sållar fram de som passar. Ungefär 50 000 recept är indexerade av sökmotorn och fullt sökbara.
Här har du hela den spännvidd som finns i bloggosfären: från ren och skär nytta till totalt trivial underhållning. Och allt däremellan.

Stellan Löfving

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *