Den där färdiga chokladkakan från Ica som jag skrev om tidigare i veckan, vad hände med den?
Jo, den är bakad och smakad och betyget blev sådär. Som många andra bake off-produkter var den rätt torr i konsistensen. I det här fallet fattar jag inte riktigt varför, för den var inte förgräddad som bröd och andra produkter ofta är. Sådant bröd bakas i praktiken en och en halv gång, vilket gör det frasigt och gott när det är alldeles nybakt. Och väldigt torrt och tråkigt dagen efter.
Men den färdiga kakan, som i det här fallet var en chokladkaka, var egentligen ingen kaka utan en smet i en engångsform, klar att sätta in i ugnen. Praktiskt, helt klart, för alla bakningsanalfabeter som exempelvis jag själv.
Men resultatet var alltså torrt. Det smakar konditori, tyckte hustrun. Och jag kan bara hålla med – ingen hembakt känsla alls. Dessutom blev kakan ful, den gräddades inte snyggt, och sedan fastnade den i formen och det man fick ut blev en enda röra.
Betyget blev alltså sådär, och sammantaget pekar klagomålen i samma riktning: Lite mer fett i smeten, tack! Det torde förbättra smaken, och även förenkla urtagandet ur formen.
Och idén är som sagt god. Godare än kakan.
Blogged with Flock