…den färdigkokta julskinkan är bättre

vissteduatt.gif Det kanske bär emot för köksfantomen att köpa en färdigkokt julskinka, men den är faktiskt bättre. Så lyder dagens lilla budskap under vinjetten “Visste du att…” En vecka försent, månne, men ändå.
Den viktigaste anledningen är att de flesta charkföretag vakuumkokar sina julskinkor enligt den så kallade sous vide-metoden. Under en sådan kokning försvinner maximalt 15 procent av vätskan, men när man kokar skinkan hemma i köket försvinner normalt sett cirka 30 procent.

Den färdigkokta är alltså saftigare. Och enklare. Och mer populär: numera är majoriteten av de julskinkor som säljs färdigkokta.

2 thoughts on “…den färdigkokta julskinkan är bättre”

  1. Med en stor familj , där “dopp i grytan” är ett absolut “måste” som jullunch på julafton, förekommer faktiskt både en färdigkokt och en egenhändigt tillagad julskinka hos oss.

    Det doppspad som medföljer den färdigkokta skinkan räcker helt enkelt inte. För övrigt hålle jag helt med dig. De färdigkokta skinkorna är saftiga, men den metod jag använder mig av för tillagning av julskinkan ger också en saftig skinka och dessutom gott om “doppspad”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *