Ny spis

Som en och annan läsare uppmärksammat, är det köksrenovering på gång här i huset. Nu är jag själv hemma med Lilla Larsson och Legolas. De är lite krassliga och fick inte följa med på helgens tur till hustruns mormor. Och medan jag går här och pysslar (med datorn på köksbordet, äkta 2000-tal) grunnar jag på viktiga spörsmål.

Som till exempel vår nya spis. Den vi har är en Husqvarna Regina Culinar. En fin pjäs i sin glans dagar, säkert. 70- eller möjligen 80-tal. Idag är det en bedagad skönhet med en sprucken platta och trasig emalj. Den viskar tyst till mig om pensionering varje gång jag är i närheten.

“Jag har jobbat hårt och länge. Det är dags för mig att få vila, jag är trött på det här”, säger den.

Och när jag steker något på den stora plattan, så förstår jag att den menar allvar. Man får vrida på stekpannan, annars blir det vidbränt på ena sidan och ofärdigt på den andra. Samma sak med ugnen, den gräddar ojämnt.

Mitt hjärta blöder, och visst vill jag byta ut den gamla trotjänaren. Men vem ska få ta hennes plats? (Jag vet inte varför jag betraktar spisen som en hon, men det gör jag.) Ska man satsa på induktion? Dyrt, men det verkar vara framtidens melodi. Och jag har alltid gillat framtidens melodi.

Varmluft? Ja, förmodligen. Ska man i så fall ha en eller två ugnar? Vissa hävdar att en stor varmluftsugn fyller samma funktion, att man kan köra flera plåtar samtidigt. Men funkar det verkligen?

Vilket fabrikat man väljer är nog tämligen egalt. Vi har i alla fall inte resurser att köpa Gaggenau eller nåt annat snofsigt, och rör man sig i mellanskiktet är nog skillnaderna rätt små.

Finns det någon köksguru bland våra kära läsare? Jag är tacksam för alla tips.

6 thoughts on “Ny spis”

 1. Jag hade ju turen att vinna en ny spis häromsistens – och jag är toknöjd. Det är en Electrolux insight, en av varianterna med varmluftsugn, men INTE induktion, och inte heller “touch-panel” utan helt vanliga vred. Ja, det funkar *verkligen* att ha flera plåtar inne samtidigt, jag är jätteimponerad. Jag vill inte ha två ugnar, eller rättare sagt en stor och en liten – för jag vill ha en riktigt stor ugn, som man lätt får in en rejäl gryta i, eller en stor kalkon. Och då funkar det ju inte att ha två mindre. Induktion – tja, well, visst. Det är väl bra. Det är ju både praktiskt och energibesparande. Men dyrt. Särskilt om man måste byta ut alla sina nuvarande kastruller och stekpannor, förstås.

 2. Hej
  jag bytte spis i somras.
  Det första du skall göra är att kolla strömstyrkan, för har man som jag bara den lägre, som man har en säkring till så är det inte så mycket att välja på och 70 cm är också ett problem. Jag bor i ett hus från 50- talet och köket är omgjort på 70-talet.,
  Nu var jag tvungen att byta snabbt annars tror jag att jag velat ha gas plattor och elugn, det finns gasledningar i huset. jag har kompisar som har induktion och är jättenöjda. Jag har en kollega som har touchpanel på sin häll, men måste ha något skydd över den för att katterna går på den…
  När jag växte upp hade vi ett tag två ugnar, men jag kan inte komma ihåg att vi använde båda särskilt ofta.
  Jag har en Gorenje och den funkar bra, har aldrig provat två plåtar i varmluftsugnen ännu.

 3. Det är inte bara katter som kan få touchpaneler att sätta igång eller stänga av plattor utan att man vill det. Vatten, mjölk, soja, köttfärssås… ja, allt som man brukar ha på spisen och som man oundvikligen spiller vid normal matlagning.

 4. Hej!

  Själv har jag en nyinstallerad gasspis och tycker det är coolt, men man ska vara väldigt nördig för att tycka att det är värt besväret med att städa den. Så när jag får frågan så säger jag köp en induktionsspis (om elnätet i fastigheten klarar det). Bara tanken på att hällen aldrig blir varm och således att aldrig något bränner fast är ljuvlig. Med andra ord, 30 sekunders städning istället för 30 minuter, välj själv.

  Eva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *