Inget fulvin, direkt

Om du vill lägga vantarna på årets skrytflarra, så kanske det är dags att plocka fram sovsäcken och lägga sig utanför Systembolaget redan nu. Den 18 december släpps nämligen 20 flaskor av franska vinslottet Bollingers mest unika champagne på den svenska marknaden.

De 20 flaskorna är den svenska tilldelningen av knappt 3000 flaskor som gjorts på druvor från två av Bollingers gårdar. Det speciella med dessa gårdar är att de är två av mycket, mycket få som klarade sig undan den katastrofala invasionen av vinlus som nära nog utplånade hela den franska vinindustrin på 1800-talet. Räddningen var att ympa rankor på rötter från amerikanska vinstockar, men på ett mycket litet antal gårdar slapp man altså mirakulöst undan vinlusen helt.

Fram till 2004 ägde Bollinger tre sådana här gårdar, men då drabbades ytterligare en av vinlus. Så idag har företaget bara två gårdar kvar där man odlar vinet, endast av druvan pinot noir, på “franska rötter.”

Vinet heter Vieilles Vignes Francaises, och de 20 flaskorna som säljs i Sverige kommer att kosta 3050 kr styck. Trots den styva prislappen tros de vara slut inom någon timme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *