Skadan är redan skedd

Aftonbladets matskriben Karin Ahlborg har tvingats krypa till korset och be charkföretaget Melkers om ursäkt. Karin har klankat på Melkers för att de har svenska flaggor på sina förpackningar, trots att Melkers tagit bort flaggorna.

Karin kollade på Melkers hemsida, och där var flaggorna kvar. Och visst kan man tycka att Melkers borde bytt ut bilderna. Men det hade de inte gjort, och då blv det tokigt. Karin har bett om ursäkt och infört rättelse, men på nåt sätt är skadan redan skedd.

Jag har full respekt för Karin Ahlborg. Jag tycker hon är kaxig och har integritet. Men här brast det lite, och kanske till och med lite mer än man först inser.

Melkers, och många med dem, har nämligen ett par stora problem att tampas med. För det första: även om de vill sälja svenskt kött, och inget annat, så finns det inte tillräckligt. Det är länge sedan Sverige var självförsörjande på kött, särskilt nötkött. Och man kan ju inte sälja något som inte finns?

Melkers och många andra mellanstora är i hopplöst underläge gentemot exempelvis Scan och tvingas köpa sina råvaror utomlands för att överhuvudtaget kunna få ihop falukorven.

Man är också den som kläms hårdast när Ica, Coop och Axfood stramar upp sina sortiment och sätter egna märken på korven. Allt utom det egna märket plus ett eller två av de största märkena (Scan igen) åker ut. Melkers & Co har det alltså ganska tufft. Det ursäktar visserligen inte att småfuska genom att sätta svensk flagga på tysk gris, men man ska inte heller behöva kämpa mot Sveriges största tidning för sin överlevnad.

2 thoughts on “Skadan är redan skedd”

  1. Bra inlagg! Det ar banne mig inte latt for de mindre foretagen och nu som det dessutom talas sa mycket om att gynna de sma matproducenterna som finns i var narhet sa kanns det ratt surt att det blir som du beskriver!

  2. Att små företag hade problem med att hitta svenskt kött hade jag faktist inte en aning om. Ridderheim och skånska Heberleins vet jag kör svenskt kött i sina charkuturier, vet du hur de lyckas komma runt det?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *