Jordnasse, eller kanske nassegubbe? Nej, cherimoya heter den

Journalistkollegan Anna Toss skickade mig ett mejl för en stund sedan med en intressant fråga. I en Ica-butik hade hon stött på en märklig frukt, som beskrevs som en korsning mellan jordgubbe och ananas, och nu undrade hon om jag visste vad det var.

Jag svarade ärligt att nej, det vet jag inte. Men nyfikenheten var väckt, och jag blev genast tvungen att ringa någon som visste. Jens Persson på fruktgrossisten Everfresh, till exempel.

På beskrivningen “korsning mellan ananas och jordgubbe” svarade Jens utan att tveka: “Cherimoya.”

Jag tvekar inte att blotta denna vita fläck i mina fruktkunskaper, men jag måste medge att det var lite pinsamt när Jens konstaterade att cherimoyan funnits på marknaden i uppemot 40 år. Fast då mest i krogsvängen, i konsumentledet är det en betydligt nyare bekantskap, om än inte pinfärsk. Vill du veta mer om cherimoyan (och få länken till en bild som Anna tagit) får du klicka på länken här, så fortsätter inlägget: Anna, som kallar frukterna jordnassar, skriver att den var sur och ganska äcklig. Kanske beror det på att hon inte följt Jens Perssons råd:

“Lägg den åt sidan tills den blir mjuk. Sedan delar du den och skrapar ur fruktköttet och petar bort kärnorna. Den är jättegod och har en mycket hög sockerhalt.”

På den utmärkta sajten Livsmedelssverige, som drivs av Sveriges Lantbruksuniversitet, kan man läsa mer om cherimoya. Bland annat den ursprungligen kommer från Perus höglänta områden och att namnet betyder “kallt frö” på ett språk som talas av en av indianstammarna i området.

Jens Persson kan också berätta att cherimoya finns i svenska butiker från september till februari till acceptabelt pris, för under den perioden kan man importera från Spanien. Ibland hör kockar av sig och vill ha den under den andra halvan av året, och då får den flygas in från ställen som Colombia och Nya Zeeland.

Så var det med den saken. Och så var det Annas bild, den hittar du här.

One thought on “Jordnasse, eller kanske nassegubbe? Nej, cherimoya heter den”

  1. “…carambole, CHERIMOYA, kumquats och banaaaan”!! Du kan inte din Electric Banana Band, hör jag…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *